Focus & Flow

Skolen for konkret anvendelse af Loven om Tiltrækning

 

En dråbe i havet….

Jeg har længe tænkt over, hvordan jeg kan gøre godt i verden. I vore dage findes der en svulmende tag-selv buffet med alverdens organisationer og gode sager man kan støtte. Det kan være svært at overskue, hvad man skal vælge.

Mit hjerte har valgt at hjælpe et barn et andet sted i verden. Man kan sikkert sagtens argumentere for, at med antallet af sultne, fattige børn i verden, vil min hjælp kun være en dråbe i havet. Så sandt, så sandt. Men det er som bekendt, kun en enkelt dråbe der skal til, for at få bægeret til at flyde over – og hvordan kan jeg vide, at det ikke er min, der kan gøre en forskel?

Dette paradoks fik mig til at tænke på en historie. Den har gjort stort indtryk på mig, siden jeg fik kendskab til den.

Historien handler om den 100. abe, og illustrerer efter min mening, meget fint, hvordan netop et enkelt individ kan gøre hele forskellen.

Læs med her:

DEN HUNDREDE ABE (historien stammer fra Ken Keyes bog af samme navn)
En lille historie fra det virkelige liv:

Den japanske abeart, Macaca Fuscata, blev i over 30 år studeret af forskere. I 1952 startede man et forsøg på øen Koshima. Regelmæssigt lagde man kartofler ud på stranden, således, at aberne kunne finde dem. Aberne kunne godt lide de rå kartofler, men de var synligt irriterede over snavset og sandet, som fulgte med.

En hunabe på 18 måneder, som forskerne kaldte Imo, fandt løsningen på problemet. Imo skyllede kartoflerne i en bæk.

Senere lærte hun sin mor at gøre det samme. Hendes legekammerater lærte det også - og de lærte så deres mødre det.

Forskerne kunne se, at flere og flere aber efterhånden tilegnede sig denne nye adfærd.

Fra 1952 til 1958 lærte alle de unge aber sig at skylle kartoflerne, før de spiste dem. Men blandt de voksne aber var det kun dem, der lærte det af deres egne børn, som gjorde dette sociale fremskridt. De andre voksne aber fortsatte med at spise kartoflerne med jord og sand på.

Så skete der noget forbløffende.

I efteråret 1958 skyllede et vist antal aber deres kartofler - det nøjagtige antal kendes ikke. Lad os antage, at der en morgen var nioghalvfems aber, som havde lært at skylle deres kartofler. Den morgen lærte
den hundrede abe at skylle kartoflerne.

OG SÅ SKETE DET:

Da det blev aften var næsten alle aberne i flokken begyndt at skylle kartoflerne, før de spiste dem. Den hundrede abe havde på en eller anden måde skabt et ideologisk gennembrud! Men forskerne iagttog et endnu mere forbløffende fænomen, nemlig at vanen med at skylle kartoflerne, syntes at brede sig spontant over havet til abeflokke på andre øer og på fastlandet.

Konklusion er derfor, at det lader til at være sådan, at når et vist antal individer opnår indsigt i noget, så kan denne indsigt overføres intuitivt til hele gruppen. Hvis blot nogle få individer har en ny viden, vil denne nye viden måske forblive inden for denne lille kreds. Men det ser ud til at være således, at når de, som har opnået en vis indsigt, bliver tilstrækkelig mange, da vil den fælles viden udbredes og nå ud til næsten alle.

Dryp en dråbe i havet – du er måske den 100. abe

Bettina

  • Drømme bliver til virkelighed...
  • You Always Get What You Vibrate
  • You don't need to see the whole staircase. Just take the first step
  • Set Your Vibration in the Morning and Watch your Day go according to it.
  • Let go and Trust the Universe.

CVR. 36145293 - Kontakt: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

© Focus & Flow - Skolen for Loven om Tiltrækning / Bettina Møller Jensen 2014-2019